Cum să alegi tableta potrivită

Am întâlnit cazuri de oameni care spun că sunt nemulțumiți de tabletele alese și mai des cazuri de oameni care au rămas surprinși când au aflat că dispozitivul achiziționat nu este ceea ce credeau ei. Pentru a evita o astfeld e situație iată un scurt ghid de alegere a unei tablete potrivite pentru tine.

Ce memorie trebuie să aibă

Memory-cards

În cazul tabletelor memoria internă este cea mai importantă, asta datorită faptului că un ecran mai mare înseamnă o solicitare mai mare asupra acesteia. Datele pentru jocuri în special vor fi mai mari mai ales dacă vorbim despre un iPad cu ecran retina. Eu nu recomand memorii interne  de 8GBsau mai puțin; în cazul tabeletlor ideal ar fi 32 GB pentru utilizatorii care o utilizează mult pe email și aplicații. Dar dacă ești un utilizator light care o folosește șa socializare sau skype și mai puțin pentru jocuri atunci te poți descurca foarte bine și cu 16 GB. Nu vă bazați pe cardul microSD pentru că sistemele de operare actuale pot avea probleme cu aplicațiile instalate pe card. Folosiți cardul doar pentru a stoca fișiere sau poze și nu aplicații.

Procesorul: cât este de important ?

samsun_exynos_5420_image

Extrem de important, asta dacă u vrei o tabletă care să se miște ca un melc sau să se blocheze foarte des. Alături de procesor este important și memoria RAM care 1GB este mai mult decât necesar pentru a rula orice sistem de operare mobil modern. Eu vă sugerez să alegeți un procesor Quad- Core care vă poate ajuta mai mult și sunt cu 20% mai rapide decât generațiile vechi. Printre favoritele mele sunt procesoarele de la Qualcom Snapdragon S4, nVidia Tegra 4 ARM Cortex A9 și Apple A7. Deși ultimul nu este Quad- Core acesta afuncționează pe o arhitectură de 64 biti ceea ce permită un volum de date dublu față de cele clasice pe 32 de biti. Pentru tabletele cu procesoare intel alegeți procesoarele Bay Trail și nu Clover Trail pentru că cele din urmă sunt mult mai lente.

Tabletă mini sau mare

Tablet_Group_test_206PCA_206_Photoshoot-212

Al ales titulatura de mare și nu normală pentru că eu cred că nu există o dimensiune normală a tabletelor. Tabletele încep de la 7 inci și pot ajunge până la 11 inci în diagonală. Orice diagonală peste 11 inci este exagerată. Ceastă alegere depinde de fiecare, cei care aleg o tabletă mini de max 8 inch vor mobilitate mare. Ceste tablete putând fi purtate cu ușurință în buzunare, genți sau poșete. În plus, pot fi ținute mult mai ușor într- o singură mână. Cei care aleg tablete cu ecran mai mare caută o funcționalitate mai mare. Ecranele mici nefiind prielnice pentru editare foto sau rulare de filme. Dacă vrei să citești cărți, să navighezi pe rețele de socializare, să te uiți la un serial pe drum sau să te joci și nu vrei să faci ceva mai complicat 7 inci este ecranul ideal pentru tine.

Cu sau fără conexiuni de date

20121113-NEXUS-7-IPAD-MINI-044edit

Conexiunea de date este necesară dacă utilizezi tableta pe drum dar și în cazul unui eventual furt aceasta ajutând la localizarea tabeletei. Trebuie să fii atent când achiziționezi o tabletă și întrebă de conexiune de tip 3G sau 4G înainte de a o cumpăra. Mare mi- a fost mirarea când am văzut pe cineva întrebând unde bagă cartela de net într- un Nexus 7 Wi-Fi. Wi- Fi înseamnă că vei avea internet numai dacă ești conectat la o rețea de wireless și numai în raza acelei rețele fie că este ea acasă, la muncă sau într- un bar.

 Ce sistem de operare ar trebui să aleg?

android-vs-ios-wallpaper-L-rCqEzh

Dacă ești un utilizator de Windows și nu vrei să îți petreci timpul să înveți un nou sistem îți recomand o tabletă cu Windows 8.1. Dar, să întrebți ce versiune este să nu fie RT pentru că nu veți beneficia de aceeași experiență. Astfel vă alegeți cu un calculator foarte portabil și pe care puteți avea tot ceea ce aveți și pe calculatorul personal. Pentru utlizatorii experimentați vă recomand Android, dar numai pe tabeletele sub brand- ul Nexus pentru a putea beneficia de o experiență mai plăcută. Pentru cei care doresc un sistem de operare cu un grad mare de adaptabilitate puteți încerca iOs – ul de la Apple care deși este mai restrictiv este mai ușor de învățat decât android- ul celor de la Google.

La ce mai trebuie să fiu atent

device-pile-laptop-tablet-phones

Înainte de a face o achiziție mai trebuie să luați în considerare durata de utilizare a bateriei. Eu vă recomand o tabletă cu peste 6 ore de funcționare pentru a nu umbla cu încărcătorul după tine. De asemenea, ar fi ideal dacă ați intra într- un magazin și ați vedea calitatea tabletei. Unele sunt ușor deteriorat datorită plasticelor foarte ieftine folosite. Dacă scârțâie sau când apăsați pe capacul de spate lasă urme pe ecran nu vă recomand să o cumpărați. Este posibil ca în timp să aveți probleme de funcționare și chiar ca circuitele din placa de bază să înceteze să mai funcționeze. Uitați- vă și cum redă culorile sau dacă se vede prea pixelat pentru că vă poate afecta vederea un ecran prost luminat sau cu scris prea încețoșat. Testați puțin și ecranul care de multe ori poate ave un timp de răspuns greu.

Nume (obligatoriu)

Email (nu va fi afișat) (obligatoriu)

Website

XHTML: Se pot utiliza: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Abonați- vă la comentarii via RSS