Fă cunoștință cu BlackBerry Z10

BlackBerry Z10 este primul telefon ce va apărea de la BlackBerry și va rula noul sistem de operare BB10 și este vârful de linie al companiei canadiene. Acest telefon trebuia să apară anul trecut în primăvară însă aceasta nu s-a întâmplat deoarece BlackBerry, RIM pe atunci, nu era pregătită cu OS- ul. Cu toate acestea poate este mai bine fiindcă BlackBerry Z10 este un telefon extraordinar ce merită achiziționat.

Design

Proaspăt anunțat, BlackBerry Z10 este un telefon care arată foarte bine datorită supleței conferite de șasiul de numai 9 mm grosime și a combinațiilor de oțel inoxidabil cu plastic de înaltă calitate. Telefonul va veni în două culori alb și negru. Varianta albă va fi dispnibilă ulterior însă mie personal îmi place mai mult cea neagră. În România nu se știe când va fi disponibil dar urmăriți blog- ul pentru a afla.

Blackberry z10 arată foarte bine din profil.

Are un ecran de 4.2 inch ce redă imagini full HD la o claritate extraordinară la o rezoluție de  1280 x 768 cu 356 ppi (pixel per inch). Materialele folosite sunt de înaltă calitate, fața este acoperită aproape integral din sticlă iar șasiul este o combinatie de oțel inoxidabil cu plastic. Spatele este confecționat dintr- un material unic ce oferă aderență utilizatorilor atunci când îl țin în mână. Colțurile sunt rotunjite iar banda de pe margine este confecționată  în întregime din oțel inoxidabil. BlackBerry Z10 este un telefon cu un design minimalist mai ales prin lipsa butoanelor.

BlackBerry Z10 partea superioară cu jack și buton de power

Singurele butoane prezente sunt cele de volum combinate cu cel de control vocal și un buton de power în capul telefonului. Datorită OS- ului BlackBerry 10 telefonul nu are nevoie nici de un buton home el fiind controlat integral prin gesturi. În partea stângă are două porturi unul micro USB și unul micro HDMI, iar în partea superioară un jack de 3 mm. Carcasa permite accesul la baterie printr- un orificiu în partea inferioară.

Specificații tehnice și performanță

La interior găsim un hardware care nu este ceva neobișnuit sau care să impresioneze. BlackBerry Z10 este condus de un procesor de 1.5GHz Qualcomm MSM8960 Dual-Core care se descurcă foarte bine cu sistemul de operare BlackBerry 10. BlackBerry Z10 vine cu o memorie RAM este de 2 GB și 16 GB memorie internă, dar are un slot microSD de unde puteți mări memoria dacă va fi nevoie. Pentru mine însă 16 GB pe un telefon mi se par de ajuns dacă transferi conținutul pe un PC în mod regulat.

BlackBerry Z10 alb si negru

Deși are unele probleme cu managementul bateriei, viața bateriei fiind de aproximativ 8 ore la funcționare continuă, spatele detașabil permite schimbarea bateriei dacă rămâneți fără. Mai mult, BlackBerry a inclus în pachet o baterie de schimb cu un cablu micro USB pentru încărcarea pe drum. Problema cu schimbatul bateriei constă în faptul că uneori durează  mai mult de 1 minut pentru a reporni telefonul și 30 de secunde pentru a-l opri. Însă, sunt sigur BlackBerry va rezolva toate aceste probleme cu viitoare update- uri de soft. Testele de viteză sau alte benchmark- uri nu au fost făcute pentru că BlackBerry 10 este un OS nou și n-au fost încă portate astfel de programe.

Video și foto

BlackBerry z10 cameraPe spatele telefonului avem o cameră de 8 Mpx cu flash și auto-focus capabilă să filmeze video de 1080p și un frontală de 2Mpx capbilă să filmeze 720p.

Soft-ul este foarte ușor de folosit, printr- o simplă apăsare pe ecran se face fotografia. Calitatea fotografiilor este una bună pentru un telefon, însă nu este una extraordinară. O problemă o reprezintă focus- ul; care se face prin tractarea pe ecran a unui pătrățel către locul unde vrem să focalizăm. De multe ori funcția auto- focus are probleme, însă imaginile statice surprinse cu camera lui BlackBerry Z10 sunt foarte bune.

Pentru a vă ajuta BlackBerry are deja o soluție, o funcție a camerei numită Time Shift. Time Shift face o serie de fotografii succesive celei finale din care o poți alege pe cea în care arăți cel mai bine. Funcția video nu are probleme și captează conținut full HD la 1080p de o calitate foarte bună, chiar dacă este zăpadă afară.

Concluzie

BlackBerry Z10 este un telefon cu adevărat impresionant atât în ceea ce privește design- ul cât și prin specificațiile tehnice. Deși nu are nimic revoluționar în afară de OS, BlackBerry Z10 arată că BlackBerry este pregătită să țină pasul cu companiile care domină acest segment. Anul ce vine ne poate aduce un OS mai bun și un telefon care poate să revoluționeze lumea telefoniei mobile. Însuși Thorsten Heins a declrat că BlackBerry 10 este un început, nu un sfârșit de drum pentru BlackBerry.

Nume (obligatoriu)

Email (nu va fi afișat) (obligatoriu)

Website

XHTML: Se pot utiliza: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Abonați- vă la comentarii via RSS