Inovatiile din spatele igienei: masinile de spalat si motoarele electrice

Desi astazi poate parea un lucru trivial, spalarea articolelor vestimentare necesita nu cu mult timp in urma o cantitate mare de munca si de efort. Pentru usurarea activitatilor de curatenie si pentru micsorarea volumului de munca au fost inventate primele masini de spalat, aparate care sa imite si sa imbunatateasca miscarile facute pana atunci manual. De fapt, aceste prime aparate erau oarecum tot manuale, se folosea un tambur incarcat cu haine, acesta fiind apoi rotit de mana. Initial tambururile erau facute din lemn, ca apoi sa se treaca la metal, un material care permitea procesarea unui volum mai mare si scufundarea tamburului in care erau incarcate hainele intr-o baie de apa fierbinte, sub care se afla un foc deschis.

Apoi au aparut motoarele electrice si totul s-a schimbat, miscarea de rotatie dezvoltata de acestea fiind perfecta pentru masinile de spalat, aceste motoare electrice fiind suficient de puternice pentru a intoarce un tambur cu o incarcatura grea, suficient de versatil pentru ca directia de rotire sa fie inversata constant pentru produce o spalarea eficienta si suficient de rapide pentru a roti tamburul cu o viteza suficient de mare pentru a separa moleculele de apa de tesaturi, in felul acesta uscandu-le.

Masinile de spalat moderne sunt de mai multe tipuri, ele putand fi pe de o parte industriale sau casnice. Cele industriale sunt de mari dimensiuni si au fost proiectate special pentru a putea face fata la volume imense de materiale textile, spalandu-le cu eficienta ridicate. Astfel de aparate pot fi intalnite in spalatoriile profesioniste. Cele casnice sunt de dimensiuni mai reduse, ele fiind proiectate pentru putea incapea in spatiile restranse dintr-o casa sau un apartament. Deobicei masinile de spalat casnice sunt cu incarcare superioara sau laterala. Incarcarea superioara se refera la masinile in care hainele se introduc in tambur printr-o trapa situata in partea de sus a masinii, tamburul fiind asezat vertical in interiorul masinii. Cele laterale pe de alta parte se incarca printr-o usita aflata in partea din fata a masinii, iar tamburul este pozitionat orizontal. Ambele tipuri de modele au avantajele si dezavantajele lor. Printre acestea se numara complexitatea foarte mare a masinilor cu incarcare verticala (agitatorul si tamburul sunt separate). Aceasta complexitate poate duce la mai multe defectiuni decat la una orizontala. De asemenea masinile verticale folosesc si mai multa apa decat cele orizontale, deoarece intreaga incarcatura de haine trebuie scufundata in apa. Pe de alta parte, masinile orizontale au ca punct slab usita din fata, singura piedica in fata revarsarii apei, o defectiune la aceasta putand cauza inundarea camerei unde se afla masina de spalat.

Asa cum am mentionat anterior, dispozitivul care face posibila miscarea de rotatie a tamburului masinilor de spalat, care ajuta atat la curatarea hainelor cat si la uscarea acestora este motorul electric. Acest dispozitiv, cu aproape 150 de ani vechime, care a fost imbunatatit in tot acest timp, are rolul de a transforma energia electrica in miscare mecanica de rotatie, miscare pe care o livreaza prin intermediul unui ax.

Principiul care sta in spatele motoarelor electrice este cel al electromagnetismului. Cu alte cuvinte, daca trecem un curent electric printr-un conductor acesta se va transforma intr-un electromagnet. Plasam apoi acest conductor intr-un camp magnetic cauzat fie de magneti permanenti sau de un alt electromagnet. Conductorul va fi in miscare constanta atata timp cat sistemul cu electricitate, datorita proprietatii de atractie si respingere a polilor. Din punct de vedere al constructiei, motoarele electrice au nevoie de doua componente principale: statorul si rotorul. Partea stationara a motorului electric se numeste stator. Acest stator are rolul de a crea campul electromagnetic de care vorbeam mai sus, in care va fi plasat conductorul electric. Statorul poate fi creat fie de magneti permanenti sau de un electromagnet. Rotorul este partea mobila a motorului, el fiind conductorul pe care il amplasam in campul magnetic al statorului.
Atata timp cat sistemul este alimentat cu electricitate, rotorul se va roti, iar aceasta miscare de rotatie va fi livrata oriunde vrem noi prin intermediul unui ax.

Initial aceste motoare electrice aveau o problema: numarul foarte mare de rotatii pe minut: 3000 rpm, 1500 rpm, 1000 rpm, 750 rpm. Acest impediment excludea folosirea electromotoarelor impreuna cu aparate care ar fi necesitate o viteza mai mica si mai controlata, inclusiv masinile de spala. Din fericire insa, aici intra in scena reductoarele, un tip de dispozitive special concepute pentru a micsora viteza, in functie de preferinte si necesitati, marind in acelasi timp cuplul motorului (forta de rotire) care il ajuta sa poata lucra cu incarcaturi mai mari, in cazul acesta volume mai mari de haine.

Astfel motoarele electrice au ajuns sa fie folosite in toate domeniile nu doar in cele ale igienei, ele fiind responsabile pentru o buna partea din consumul total de energie la nivel global. Exista, de fapt, cate un motor electric pentru aproape fiecare aplicatie, ele fiind puternic specializate, o selectie impresionanta de astfel de motoare putand fi gasita la BRACO MES. Nici nu este de mirare, avand in vedere ca putem gasi motoare electrice in aproape toate aparatele: de la calculatoarele de la birou, la mixere de acasa, in toate campurile industriale, in autmobilele electrice si, bineinteles, in masinile de spalat.

Nume (obligatoriu)

Email (nu va fi afișat) (obligatoriu)

Website

XHTML: Se pot utiliza: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Abonați- vă la comentarii via RSS